Ta svart bälte i stubbsittning

Minska stressen på stubben. Bli en mästare på återhämtning.

Vill du hitta lugn i naturen? Då är det här kursen för dig!

När forskare vid University of Michigan lät deltagare gå igenom ett enkelt program med korta naturupplevelser fann de något häpnadsväckande:

En kort stund i naturen minskade stressen med mellan 21 och 28 procent.

Vad deltagarna gjorde? Ingenting!

Allt de behövde göra var att tillbringa minst 10 minuter i någon sorts natur, 3 gånger i veckan under 8 veckor.

Under sin naturupplevelse behövde de "bara" vara stilla. Inte prata med andra, kolla mailen eller uppdatera sociala medier.

Forskarna kallade det "nature experience". Jag kallar det stubbsittning.


Hur funkar det?

Hur kan en kort stund i naturen minska stress på så kort tid?

Det finns några olika teorier om det.

  • Attention restoration theory går ut på att naturens intryck fångar vår uppmärksamhet som inte kostar energi, till skillnad från den riktade uppmärksamhet du använder när du skriver en offert eller löser ett problem.

  • Biofiliteorin (eller Savannteorin som den också kallas) går ut på att du och jag känner oss trygga i naturen eftersom vi genom evolutionen utvecklats i och med naturen. På samma sätt som vi kan koppla vår stressturbo när fara hotar, har naturen försett oss med en förmåga att koppla av när naturen signalerar "faran över".

Men det viktiga för dig är förstås inte varför, utan att det fungerar.

Det finns bara en hake. Du måste ta dig ut.

Därför finns den här kursen.


Enkel, effektiv friskvård som blir av

Har du varit med om att entusiastiskt starta en ny vana, bara för att tröttna och lägga av efter några veckor? Då är du i gott sällskap med alla som köper gymkort vid nyår.

I studien ovan var det 4 av 5 deltagare som faktiskt genomförde programmet, åtminstone i så hög grad att det gick att se resultat.

Det är bra siffror.

Om du startar med stubbsittning är chansen stor att du också kommer att fortsätta.


Så här enkelt funkar kursen:

  • Du kan ta din stubbsittning när det passar dig.
  • Du bestämmer själv vad som är natur för dig. Det kan vara en park, ett skogsområde eller till och med en enskild trädstam som du går riktigt nära. Natur finns nästan överallt.
  • Du behöver inte boka tid. Aldrig mer "stressa till yogan så jag kan koppla av".
  • Du behöver ingen utrustning.
  • Du behöver inte följa något specifikt schema med övningar. Men du får många tips under vägen.


"Gillar verkligen upplägget"
Kursen blev en bra påminnelse om att prioritera stubbsittningen, som just den här veckan utförts sittandes i blåsten vid havet på Södra Öland.
Jag gillar verkligen upplägget i kursen. Myrstegs-tänket funkar så bra, att man får ett avgränsat tema att fundera på med konkreta tips. Och att det är så inkluderande, inga måsten.
Annika Widmark. Ut-och insikter

"Stubbsittning får stressen att släppa!"
Efter en hektisk dag på jobbet med många möten och mycket görande, går jag ut och stubbsitter, sätter mig vid ett träd och bara är. Då släpper allt och stressen bara rinner bort.
Anna-Lena Alvekrans, Göteborg


Kursupplägg


  Välkommen!
Tillgänglig om dagar
dagar efter att du anmält dig
  Stubbsittning 7 - 9. På väg mot grönt bälte.
Tillgänglig om dagar
dagar efter att du anmält dig
  Stubbsittning 16 - 18. Brunt bälte inom räckhåll!
Tillgänglig om dagar
dagar efter att du anmält dig

Din instruktör


Bosse Rosén
Bosse Rosén

Jag jobbar mot naturbrist och för vardagsharmoni - trots allt.

Ingen kan råda över allt som drabbar oss, men alla kan ta myrsteg för sitt eget och världens välbefinnande. Enklast och mest effektivt är att samverka med naturen för att minska stress, bli smidiga i kroppen och uppleva samhörighet.

Litet CV
Jag är sjukgymnast, naturhälsopedagog och instruktör i mindfulness. Under många år körde jag ambulans. Då kom jag alltid för sent - när människor redan mådde dåligt. Nu ägnar jag mig helhjärtat åt att förebygga ohälsa i stället. Och börjar med mig själv. Det kan du också göra.

Jag har genom åren samlat på mig en massa knep för att må bra med hjälp av naturen. Och dem försöker jag sprida på alla sätt jag kan. För jag är övertygad om att världen blir en bättre plats om du, jag och naturen mår bra.

Jag har guidat tusentals människor till välbefinnande i naturen, och har sett hur enkla metoder fått människor att släppa ner axlarna och andas ut.


Vanliga frågor


När börjar och slutar kursen?
Kursen startar direkt och slutar aldrig. Du gör den i din egen takt, och bestämmer själv när du startar och när du slutar. (Fast jag hoppas du aldrig slutar, eftersom innehållet är sånt du har nytta av hela livet.)
Hur länge har jag tillgång till kursen?
Så länge du vill. När du köpt kursen har du obegränsad tillgång till kursen - från dator, padda eller smartphone.
Vad händer om jag inte gillar kursen?
Det kan förstås hända. Hör av dig inom 30 dagar så får du alla pengar tillbaka. Så du har inget att förlora på att starta kursen!
Vem är kursen tänkt för?
Kursen riktar sig till dig som vill få en vänlig puff för att skapa en god vana av naturkontakt. Du som vill guida andra till välbefinnande med naturen kommer också ha stort utbyte av kursen.
Är kursen godkänd för friskvårdsbidrag?
Ja. Enligt Skatteverkets hemsida är "appar och webbtjänster med tränings- eller motionsprogram där aktiviteten inte sker i bostaden" godkända som personalförmån. Du som har friskvårdscheckar via Actiway kan använda dem.
Jag vill inte lämna ut mina kortuppgifter. Kan jag köpa kursen ändå?
Absolut! Om du skickar ett mail till [email protected] så kan du i stället få en faktura på anmälningsavgiften. (Gäller inte prenumeration). Du har fortfarande 30 dagars ångerrätt. Allt du behöver göra om du ångrar dig är att maila innan fakturan förfaller så river vi den.

En vänlig varning: Det här är inte en terapi!

Stubbsittning kan hjälpa dig minska stress och öka ditt välbefinnande. Men det ska inte ersätta medicinsk eller psykologisk vård, och bör inte användas på det sättet.

Om du lider av allvarlig stress eller annan psykisk ohälsa bör du kontakta sjukvården. Enklast gör du det via Vårdguiden 1177.

Sätt igång nu!